Tussentijdse toets / examen

Tussentijdse toets

Op ongeveer driekwart van je rijopleiding kun je kijken hoe dicht je al bij het examennivo zit door middel van een tussentijdse toets. Deze toets verloopt net als een echt examen waardoor je goed wordt voorbereid. Je weet dan wat er van je verwacht wordt, zodat je met een stuk minder spanning het examen in kan gaan. Je instructeur gaat mee tijdens de rit en kan daardoor zien waar je nog extra aandacht aan kunt besteden. Een examinator van het CBR beoordeelt tijdens de tussentijdse toets hoe het met je rijvaardigheid is gesteld en geeft tips en advies.

Zelfreflectie is een onderdeel van de tussentijdse toets. Neem dus het van te voren zelf ingevulde formulier zelfreflectie mee naar de toets.

Als je tijdes de toets de bijzondere verrichtingen goed uitvoert, kun je hiervoor vrijstelling krijgen op je praktijk examen.

Meenemen naar de tussentijdse toets

Examen
Het nieuwe examen is er op gericht om je zelfstandig je weg te laten vinden. Daarvoor krijg je tijdens je examen een van de volgende opdrachten van de examinator:
  • Een clusteropdracht
    Dit wil zeggen dat de examinator jou een paar opdrachten tegelijk geeft, zoals een paar keer na elkaar afslaan in een bepaalde richting, of het volgen van de wegbewijzeringsborden.
  • Een orientatiepunt vinden
    Je krijgt dan de opdracht om naar een bepaald punt toe te rijden (bijvoorbeeld station Alkmaar CS of de McDonalds)
  • Navigatie
    Door de examinator wordt een straat in een bepaald plaats genoemd, die je in het navigatiesysteem invoert. Daarna rij je op aanwijzing van het navigatiesysteem naar de opgegeven plaats.